RO / EN
 
     
Societatea Romana de Rinologie
  • Despre noi
  • Comitet director
  • Statutul SRR
  • Formular de inscriere
  • Anunturi
  • Contact
  • Societati Stiintifice Partenere
  • Membri de onoare
  • Arhiva

Evenimente
  • Conventus&Congres 4 SRR
      • Home
      • Comitet stiintific
      • Comitet stiintific international
      • Tematica
      • Locatie congres
      • Program stiintific
      • Program social
      • Cazare
      • Taxe de participare
      • Inregistrare
      • Profil participant
      • Abstract
      • Deadline-uri
  • Cursuri
  • Arhiva
      • Congrese
          • Primul Congres al SRR
          • Al 2-lea Congres al SRR
          • Al 3-lea Congres al SRR
      • Cursuri

"Romanian Journal of Rhinology"
  • Despre revista
     
 

Pagina revistei "Romanian Journal of Rhinology" este accesibila pe www.rjr.ro


 

Stimati colegi,

In data de 08.09.2017, in cadrul celui de-al 42-lea Conventus ORL Latina si al 4-lea Congres al Societatii Romane de Rinologie, a avut loc Adunarea Generala a Membrilor Societatii Romane de Rinologie.

Ordinea de zi a cuprins urmatoarele puncte:

1.      raportul anual al Secretarului General al SRR – 281 de membri (44 membri straini), dintre care 195 membri cotizanti, 62 membri juniori si 24 membri de onoare; parteneriate cu 8 Societati Stiintifice din tara si din strainatate; 5 congrese organizate; 15 cursuri (11 de chirurgie endoscopica ORL si 4 de patologie vestibulara); 2 intalniri bilaterale romano-moldave (2014 Bucuresti, 2017 Chisinau); 2 monografii aparute la Editura Academiei Romane – “Tulburarile respiratorii in somn” si “Tulburarile de deglutitie – de la etiologie la recuperare functionala”.

2.      raportul Comitetului Editorial al Romanian Journal of Rhinology – am ajuns in al saptelea an editorial – 27 de numere; aparitie in forma tiparita si open access; 43 de membri in Boardul Editorial (54% straini); 38% din revieweri sunt straini; indexare in 21 de baze de internationale si s-a aplicat pentru indexare in alte 6 baze de date; evolutie progresiva a Index Copernicus Value = 5.96 (2012), 4.30 (2013), 61.47 (2014), 79.33 (2015); un numar in crestere al autorilor straini (daca in 2015 – 34 articole publicate – 9% au fost autori straini, in 2016 – 34 articole publicate – 20% au fost autori straini).

3.      alegerea presedintelui celui de-al 5-lea Congres al SRR – domnul dr. Vlad Budu

4.      diverse.

            In urma intrunirii s-au decis urmatoarele:

1.      Mentinerea pentru inca doi ani in calitatea de Presedinte a doamnei dr. Adriana Neagos.

2.      Cel de-al 5-lea Congres al Societatii Romane de Rinologie va fi organizat in 2019, presedintele congresului fiind ales domnul dr. Vlad Budu. Data si locul vor fi anuntate ulterior.

3.      Aplicarea pentru organizarea congresului Societatii Europene de Rinologie in anul 2022. Pentru a facilita acest proces si pentru a ne mentine dreptul de vot in Comitetul Executiv al ERS este necesara mentinerea unui numar de 10 membri cotizanti cu taxa normala in ERS.

 

 


APARITIE EDITORIALA

Respiratia si alimentatia – functii indispensabile vietii, utilizeaza – in mare masura – structuri anatomice comune coordonate de sistemul nervos central. Dintre acestea cea mai importanta este faringele. 


Mecanismele neuromusculare faringiene implicate in respiratie si deglutitie sunt multiple si complexe. Din acest motiv si amploarea investigatiilor clinice si complementare – mai ales pentru patologia deglutitiei la varstele extreme … - devine multidisciplinara si bazata pe dovezi.

Autorii acestei monografii – selectati in functie de multidisciplinaritatea fenomenului patologic de deglutitie – ofera celor interesati o abordare contemporana a unui capitol de patologie mai putin prezent in literatura medicala romaneasca actuala.

Sustinuta de o ampla documentare si informatie stiintifica si coroborata cu experienta clinica a fiecaruia dintre autori  - monografia intitulara „Tulburarile de deglutitie – de la etiologie la recuperare functionala” poate fi utila mai multor specialitati: ORL, gastroenterologie, pneumologie, stomatologie, neurologie si psihiatrie, pediatrie, recuperare medicala, si medicului generalist.

 


APARITIE EDITORIALA

Va anuntam aparitia la Editura Viata Medicala Romaneasca a cartii „Otorinolaringologie 1962-2016: Intamplari. Personalitati. Personaje: asa cum au fost”. Monografia este elaborata de Prof. Dr. Dorin Sarafoleanu si Dr. Raluca Enache.

 

“Astazi este mainele de care ieri am avut grija”. Este idea care a stat la baza construirii acestei carti, alaturi de dorinta generatiei tinere de otorinolaringologi care au simtit nevoia sa cunoasca povestea trecutului specialitatii pe care au imbratisat-o. Autorii incearca sa le inculce acestora ideea ca viitorul nu se poate concepe fara trecut. Perenitatea cuprinde pe langa trecut, atat prezentul efemer, cat si ceea ce urmeaza sa vina. Biografiile marilor personalitati prezentate poate fi un imbold pentru aceia care tin la perenitatea si prestigiul specialitatii noastre in lume.

Cartea poate fi achizitionata prin comanda sau direct de la sediul Societatii Romane de Rinologie (persoana de contact Dr. Raluca Enache, 021-230.17.96). 


   

 


La Editura Academiei Romane a aparut monografia “Tulburarile respiratorii in somn”. Sub coordonarea Prof. Dr. C. Sarafoleanu, un colectiv de 10 autori ofera spre lectura un abord diagnostico-terapeutic interdisciplinar pentru o patologie complexa a tulburarilor respiratorii in somn.

Cartea se adreseaza medicilor specialisti ORL, pneumologie, chirurgie generala, neurologie, medicina interna, ATI, chirurgie OMF si medicina generala, putand constitui un indrumar pentru acuratetea abordarii si tratarii pacientului cu sforait sau diferite sindroame de apnee obstructive in somn.

Pentru achizitia monografiei, va puteti adresa Editurii Academiei Romane, doamna Doina Argeseanu (tel 0744608176).

 


           

              Rinologia, subspecialitate importanta a otorinolaringologiei, se adreseaza unei patologii diverse si foarte frecvente, cu implicatii     interdisciplinare     importante.

              Dezideratele medicinei moderne - supraspecializarea, interdisciplinaritatea si medicina bazata pe dovezi, au facut ca pe plan      international,     societatile stiintifice de rinologie sa fie printre cele mai dinamice si apreciate.

               Foarte multi colegi otorinolaringologi sunt orientati cu precadere spre rinologie, iar chirurgia endoscopica rinosinuzala se      adreseaza actualmente   si patologiei de granita orbito-lacrimala, a bazei craniului si spatiilor profunde.

               Aparitia in Romania a Societatii Romane de Rinologie este un important pas spre alinierea la standardele si directiile otorinolaringologiei moderne, in   contextul in care un important contingent de colegi sunt interesati de domeniul acesta.

               Conform actului constitutiv si statutului societatii, aceasta organizatie stiintifica este deschisa colegilor din specialitatea ORL dar si celor din specialitati conexe si va promova rinologia in Romania, va initia si organiza intalniri stiintifice periodice ale membrilor societatii in cadrul unor conferinte, simpozioane, congrese si cursuri de perfectionare.

              Societatea Romana de Rinologie isi propune sa deruleze, ca partener, studii multicentrice in specialitate, va fi afiliata la I.R.S. (International Rhinologic Society) si va dezvolta o colaborare stransa cu toate organismele internationale similare, prin participarea la manifestari stiintifice, studii de cercetare si organizarea de schimburi de experienta.

               In mod firesc Romanian Journal of Rhinology, revista de  specialitate, va incerca sa umple golul existent in literatura ORL din Romania, promovand criterii de publicare si editare conform standardelor internationale Medline si PubMed.

               Suntem bucurosi sa avem parteneri toti colegii  interesati de rinologie si sa dezvoltam impreuna un proiect curajos dar greu, in ideea generoasa ca destinul ii ajuta pe cei indrazneti.

 

            Secretar General al SRR

           Prof. Dr. Codrut Sarafoleanu